Rozwój jaskry? Co to jest jaskra? Jakie badania?

Rozwój jaskry? Rozwój jaskry? Co to jest jaskra? Jakie badania?zdrowie

W większości przypadków utrata wzroku następuje, kiedy ciśnienie jest zbyt wysokie dla konkretnego pacjenta (dla każdej osoby może to być nieco inny wskaźnik) i uszkadza nerw wzrokowy. Jakiekolwiek uszkodzenie wynikające z tego jest nieodwracalne, u pacjentów w pierwszej kolejności dotknięte jest pole widzenia boczne. Zmiany w polu widzenia postępują na tyle wolno i stopniowo, że nie są zauważalne, dopóki nie nastąpi znaczny ubytek wzroku. Z biegiem czasu, kiedy jaskra nie jest leczona, zawęża się pole widzenia i pacjent całkowicie traci wzrok.
Dobrą wiadomością jest, że rozwój jaskry może zostać powstrzymany, jeśli jest ona odpowiednio wcześnie zdiagnozowana i za pomocą leków lub leczenia chirurgicznego pacjenci z rozpoznaną jaskrą nie stracą wzroku.

Jakie badania powinien wykonać lekarz okulista? Rozwój jaskry? Co to jest jaskra? Jakie badania?

Obecnie dostępny jest cały szereg badań specjalistycznych stwierdzających lub wykluczających jaskrę, w zależności od gabinetu, mogą one być wykonane na miejscu, lub lekarz skieruje pacjenta do odpowiedniej przychodni specjalizującej się w wykonywaniu poszczególnych badań.

  • scaningowa tomografia laserowa (HRT/, Topss), ocena warstwy włókien nerwowych (GDX) i badanie grubości siatkówki (OCT,RTA) – są to najnowocześniejsze badania oceniające tarczę nerwu wzrokowego i postęp destrukcji w nerwie wzrokowym
  • badania kąta przesączania – wykonywane jest przy pomocy specjalnej soczewki zwanej gonioskopem; lekarz, po uprzednim znieczuleniu oka, przykłada gonioskop do oka, co pozwala mu ocenić, czy kąt przesączania jest otwarty i szeroki, czy też wąski lub całkowicie zamknięty
  • badanie ciśnienia śródgałkowego – lekarz wykonuje to badanie za pomocą tonometru aplanacyjnego, wymagającego uprzedniego znieczulenia gałki ocznej lub tonometru bezdotykowego, bez znieczulenia
  • ocena dna oka – lekarz ocenia tarczę nerwu wzrokowego przy pomocy oftalmoskopu
     

Rozwój jaskry? Co to jest jaskra? Jakie badania?

U osób ze zdiagnozowaną jaskrą najpopularniejszą metodą oceny postępu choroby jest badanie pola widzenia (perymetria). Wynik tego badania wskazuje na obecność ubytków w polu widzenia. Badanie to powinno wówczas być powtarzane 2 razy w roku, a w razie postępu choroby co 3 miesiące.

 

Zobacz w bocznym menu podobne artykuły do: Rozwój jaskry? Co to jest jaskra? Jakie badania?

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Boże Narodzenie i Wigilię - PRZEPISY KULINARNE - SMACZNE POTRAWY NA RODZINNE ŚWIĘTA

Zupy - potrawy na  Boże Narodzenie i Wigilię

Zupa to zwykle pierwszy pokarm spożywany w trakcie  Wigilii - na obiad a w Wigilię Bożego Narodzenia - tuż po opłatku. Zazwyczaj są to zupy: rosół na  Boże Narodzenie i Wigilię - grzybowa lub owocowa. Zupą również zwykle rozpoczyna się obiad Noworoczny, jak i większość tradycyjnych posiłków w Polsce. W szczególności, gdy zbierze się na nim cała rodzina.

Barszcz na Boże Narodzenie i Wigilię / wigilijny z uszkami - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Zupa wigilijna z suszonych śliwek - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Grzybowa z suszonych grzybów - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Barszczyk wigilijny - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Zupa owocowa - potrawa na obiad  Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Zupa wiśniowa - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Zupa z suszu - potrawa na Wigilię i na obiad  Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Ryby - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Ryby są jednym z podstawowych posiłków spożywanych przez chrześcijan w trakcie świąt, w szczególności w trakcie Wielkanocy czy Wigilii Bożego Narodzenia. Typowo polskim obyczajem jest spożywanie karpia w trakcie Wigilii. A tradycyjne przepisy kulinarne na potrawy z ryb - dają bardzo smakowite efekty.

Wigilijny karp - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Karp gotowany - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Karp na ostro - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Karp czosnkowy na Wigilię i rodzinne Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Ryba wielkanocna smażona z kapustą - przepis na smaczną potrawę na Wielkanoc

Pieczone dzwonki na  Boże Narodzenie i Wigilię - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Bezmięsne - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Potrawy bezmięsne zdecydowanie nie są zbyt mocno zakorzenione w naszej tradycji kulinarnej. Wyjątkiem jest Wigilia - na niej poz rybami nie może być podane jakiekolwiek inne mięso.

Pierogi wigilijne z grzybami - przepis na wigilijną potrawę - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Wigilijna kutia - tradycyjny przepis na wigiliną potrawę - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Pierogi na Boże Narodzenie i Wigilię z serem - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Sos grzybowy na Wigilię Bożego Narodzenia - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię


Tradycyjne ciasta - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Polskie ciasta są zawsze bardzo okazałe, kolorowe, a przede wszystkim: przepyszne!!! Potrawy, które idealnie pasują zarówno na Wielkanoc, Wigilię jak i na Nowy Rok.

Makowiec wielkanocny z orzechami - tradycyjny przepis na Wigilię i Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Pączki tradycyjne - potrawa- przepis na Wielkanoc, Wigilię i Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Sernik tradycyjny przepis, potrawa na Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Piernik świąteczny potrawa wigilina - przepis - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

 

Drób - przepisy kulinarne na Boże Narodzenie i Wigilię

Zwolenników białego mięsa ciągle przybywa. W naszej tradycji - kurczaki i kaczki - potrawy, zawsze miały należyte miejsce na świątecznym stole.

Drób świąteczny w sosie grzybowym - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Drób na Wielkanoc i Boże Narodzenie poswojsku - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Kurczak na Wielkanoc i Boże Narodzenie z piekarnika - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Dewolaje świąteczne z koperkiem - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Drób z ziemniakami - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię


Wieprzowina - przepisy kulinarne na  Boże Narodzenie i Wigilię

Dania wieprzowe są to potrawy bardzo charakterystyczne dla rodzimej tradycji kulinarnej. Polecamy je w szczególności na wielkanocny czy bożonarodzeniowy świąteczny obiad.

Kluski śląskie z wątróbką potrawa na Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na Boże Narodzenie

Kotlet schabowy z ziemniaczkami potrawa i przepis na stół bożonarodzeniowy - przepis na smaczną potrawę na Boże Narodzenie

Jabłkowa pieczeń schabowa - staropolska smakowita potrawa kulinarna - przepis bożonarodzeniowy - przepis na smaczną potrawę na Boże Narodzenie

 

 Boże Narodzenie i Wigilię w Polsce - wiara, nadzieja, miłość - czy jest gdzieś piękniej i bardziej rodzinnie ?

Przepisy staropolskie - smaczne potrawy na  Boże Narodzenie i Wigilię

Języki