Skrzydełka z ryżem składniki przepis przygotowanie skrzydełek

Skrzydełka z ryżem składniki przepis przygotowanie skrzydełek

 

Skrzydełka z ryżem to jedna z ulubionych potraw dzieci, obok udek z kurcząt :)

 

Składniki do przygotowania Skrzydełka z ryżem - przygotowanie skrzydełek:

8 skrzydełek z kurczaka, 2 torebki ryżu, sól, pieprz, papryka mielona, łyżka oleju, 1 łyżka mąki pszennej, ząbek czosnku, 2 duże marchewki, odrobina suszonej bazylii i majeranku

 

zdjęcie potrawy: Skrzydełka z ryżem składniki przepis przygotowanie skrzydełek Skrzydełka z ryżem składniki przepis przygotowanie skrzydełek

 

Przygotowanie potrawy Skrzydełka z ryżem - przygotowanie skrzydełek:

Ryż wrzuć do osolonej 1/2 łyżeczki soli wrzącej wody i gotuj przez 20 minut. Odcedź ryż.

Skrzydełka włóż do garczka. Zalej skrzydełka wodą, dodaj 1/2 łyżeczki soli, zagotuj skrzydełka.

Po zagotowaniu skrzydełek dodaj obraną i pokrojoną marchewkę. Po kolejnych 20 minutach dodaj paprykę oraz pokrojony czosnek. Całość gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Do wywaru ze skrzydełek dodaj mąkę wymieszaną w wodzie (1/2 szklanki wody, 1 łyżka mąki pszennej). Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj majeranek, bazylię oraz sól i pieprz - do smaku.

Gotuj skrzydełka w sosie jeszcze przez około 5 minut.

Ugotowany ryż wyłóż na talerze. Obok niego połóż skrzydełka i ugotowaną marchewkę, całość polej sosem otrzymanym podczas gotowania mięsa.

Jako przystawkę do skrzydełek z ryżem możesz podać surówkę z czerwonej kapusty lub pokrojonego kiszonego ogórka.

 

Zobacz w menu podobne przepisy do: Skrzydełka z ryżem składniki przepis przygotowanie skrzydełek

Polski

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki