Czarnina (czernina) tradycyjna

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Czarnina (czernina) tradycyjna

 

 

Składniki do przygotowania potrawy Czarnina (czernina) tradycyjna:

2 kg mięsa z białej kaczki (lub całą kaczkę),

krew z kaczki,

3 łyżeczki soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu,

1 kg włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler),

2 duże śliwki,

1 duże jabłko,

1 łyżka mąki,

sól,

pieprz czarny mielony,

½ łyżeczki cukru

filmowy pokaz zdjęć potrawy Czarnina (czernina) tradycyjna

 

 

Przygotowanie potrawy Czarnina (czernina) tradycyjna wg przepisu poswojsku:

Świeżą krew z kaczki wymieszaj z sokiem z cytryny, żeby nie skrzepła.

Kaczkę oczyść, umyj i odsącz. Włoszczyznę obierz i opłucz.

Mięso z kaczki włóż do dużego garczka i zalej wodą (tak, aby nie wystawało ponad powierzchnię wody). Dodaj czarny mielony pieprz, szczyptę cukru, posól i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 60 minut (lub dłużej - mięso musi być miękkie).

Owoce umyj, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.

Do wywaru dodaj włoszczyznę, owoce, wlej krew, zapraw mąką wymieszaną z zimną wodą i gotuj jeszcze przez około 15 minut. Przypraw solą, pieprzem i cukrem.

Czarninę (czernina) tradycyjną podawaj z makaronem.