Czarnina wiejska

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Czarnina wiejska - składniki, przepis, przygotowanie potrawy

 

Składniki do przygotowania potrawy Czarnina wiejska według przepisu poswojsku.pl:

2 kg mięsa z białej kaczki,

krew z kaczki,

4 łyżeczki soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu,

1 kg włoszczyzny (marchewka, pietruszka, itp.),

2 duże śliwki,

1 gruszka,

1 duże jabłko,

1 mała zielona papryka,

1 łyżka mąki,

sól,

pieprz czarny mielony,

½ łyżeczki cukru

 

zdjęcie potrawy: Czarnina wiejska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie potrawy Czarnina wiejska:

Świeżą krew z kaczki zmieszaj z sokiem z cytryny, żeby nie skrzepła. Kaczkę oczyść, umyj i odsącz.

Włoszczyznę obierz i opłucz.

Mięso z kaczki włóż do dużego garczka i zalej wodą (tak, aby nie wystawało ponad powierzchnię wody). Dodaj czarny mielony pieprz, szczyptę cukru, posól i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez około 60 minut (lub dłużej - aż do uzyskania miękkości mięsa).

Owoce i paprykę umyj, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki.

Do wywaru dodaj włoszczyznę, owoce, wlej krew, zapraw mąką wymieszaną z zimną wodą i gotuj czarninę jeszcze przez około 15 minut. Przypraw solą, pieprzem i cukrem.

Czarninę wiejską podawaj z makaronem.