Drób piersi kurczaka z surówką i ziemniakami tradycyjny przepis składniki przygotowanie

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Drób piersi kurczaka z surówką i ziemniakami tradycyjny przepis składniki przygotowanie

 

Składniki do przygotowania potrawy Drób piersi kurczaka z surówką i ziemniakami tradycyjny przepis:

2 piersi z kurczaka,

1 kg ziemniaków,

sól,

pieprz,

1/2 główki białej kapusty,

3 łyżki oliwy z oliwek,

1 jabłko,

łyżka cukru,

duża marchew,

1/2 szklanki oleju,

1 płaska łyżka mąki pszennej,

cebulka

 

Drób piersi kurczaka z surówką i ziemniakami tradycyjny przepis składniki przygotowaniezdjęcie z przygotowania potrawy: Drób piersi kurczaka z surówką i ziemniakami tradycyjny przepis składniki przygotowanie

 

 

Przygotowanie potrawy Drób piersi kurczaka z surówką i ziemniakami tradycyjny:

Piersi z kurczaka obmyj w zimnej wodzie, przekrój wzdłuż na pół, rozbij tłuczkiem. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż porcje mięsa z obydwu stron. Przełóż piersi do garnka.

Na pozostałym tłuszczu na patelni przesmaż pokrojoną w kostkę cebulkę, wsyp mąkę, wymieszaj. Powstałą zasmażkę wlej do garnka z mięsem i zalej szklanką przegotowanej gorącej wody, osól.

Gotuj mięso - piersi kurczaka - do miękkości, dopraw do smaku.

Kapustę poszatkuj, jabłko i marchew obierz, i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wszystko połącz. Dodaj oliwę z oliwek, cukier, wymieszaj i odstaw.

Ziemniaki obierz ze skórki, umyj. Włóż do garnka z osoloną wodą i gotuj przez 40-50 minut do miękkości. Odcedź ziemniaki.

Wyjmij na talerz porcję ziemniaków, piersi kurczaka i polej sosem. Surówkę możesz podać na osobnym talerzyku lub obok ziemniaków i piersi kurczaka.

 

Zobacz w menu podobne przepisy do: Drób piersi kurczaka z surówką i ziemniakami tradycyjny przepis składniki przygotowanie