Kapusta kiszona kwaszona przepis składniki przygotowanie

Kapusta kiszona kwaszona przepis składniki przygotowanie- swojskie przepisy kulinarne, smaczne i efektownie wyglądające

 

Kapusta kiszona czy kwaszona? Która nazwa jest poprawna? Obydwie!

Polacy używają zarówno nazwy kapusta kiszona jak i kapusta kwaszona. Ale chodzi o tn sam smakołyk :).

 

Składniki do przygotowania potrawy Kapusta kiszona kwaszona:

10 kg kapusty białej, 20 dag soli, 1 łyżka kopru, 1 łyżka kminku, 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 kg marchewki, 4 duże twarde jabłka, 2 duże cebule

 

Kapusta kiszona kwaszona przepis składniki przygotowaniezdjęcie potrawy: Kapusta kiszona kwaszona przepis składniki przygotowanie

 

 

Przygotowanie - przepis kulinarny na potrawę Kapusta kiszona kwaszona:

Kapustę możesz kisić w beczce, w dużym kamiennym garnku lub w słojach. Oczyść główki białej kapusty, przekrój, wytnij głąby. Następnie obierz marchewki i jabłka, zetrzyj je na tarce do jarzyn, obierz cebule, wymieszaj sól z przyprawami.

Poszatkuj białe główki, wymieszaj z przyprawami, startą marchewką z jabłkiem i cebulą pokrojoną w cienkie piórka. Przełóż kapustę do beczki i starannie ubij drewnianą pałką. Nadmiar soku z kapusty kiszonej kwaszonej - odlej.

Na powierzchnię kapusty połóż drewnianą pokrywę i obciąż kamieniem.

Beczkę z kapustą kiszoną/ kwaszoną trzymaj w temperaturze ok. 18 stopni przez cztery dni. Następnie wynieś beczkę w chłodne miejsce, aby kapusta powoli kisła (tzn. dojrzewała :).

Kapusta kiszona, to obok ogórków kiszonych i bigosu jedna z najbardziej rodzimych potraw - idealna na każdą imprezę i na święta: Wielkanoc czy też Wigilię.

Kapusta kiszona kwaszona to przysmak już nie tylko nasz rodzimy. Teraz już cały świat zajada się Kapustą kiszoną kwaszoną.

 

Zobacz w menu podobne przepisy do: Kapusta kiszona kwaszona przepis składniki przygotowanie

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Boże Narodzenie i Wigilię - PRZEPISY KULINARNE - SMACZNE POTRAWY NA RODZINNE ŚWIĘTA

Zupy - potrawy na  Boże Narodzenie i Wigilię

Zupa to zwykle pierwszy pokarm spożywany w trakcie  Wigilii - na obiad a w Wigilię Bożego Narodzenia - tuż po opłatku. Zazwyczaj są to zupy: rosół na  Boże Narodzenie i Wigilię - grzybowa lub owocowa. Zupą również zwykle rozpoczyna się obiad Noworoczny, jak i większość tradycyjnych posiłków w Polsce. W szczególności, gdy zbierze się na nim cała rodzina.

Barszcz na Boże Narodzenie i Wigilię / wigilijny z uszkami - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Zupa wigilijna z suszonych śliwek - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Grzybowa z suszonych grzybów - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Barszczyk wigilijny - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Zupa owocowa - potrawa na obiad  Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Zupa wiśniowa - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Zupa z suszu - potrawa na Wigilię i na obiad  Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Ryby - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Ryby są jednym z podstawowych posiłków spożywanych przez chrześcijan w trakcie świąt, w szczególności w trakcie Wielkanocy czy Wigilii Bożego Narodzenia. Typowo polskim obyczajem jest spożywanie karpia w trakcie Wigilii. A tradycyjne przepisy kulinarne na potrawy z ryb - dają bardzo smakowite efekty.

Wigilijny karp - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Karp gotowany - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Karp na ostro - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Karp czosnkowy na Wigilię i rodzinne Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Ryba wielkanocna smażona z kapustą - przepis na smaczną potrawę na Wielkanoc

Pieczone dzwonki na  Boże Narodzenie i Wigilię - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Bezmięsne - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Potrawy bezmięsne zdecydowanie nie są zbyt mocno zakorzenione w naszej tradycji kulinarnej. Wyjątkiem jest Wigilia - na niej poz rybami nie może być podane jakiekolwiek inne mięso.

Pierogi wigilijne z grzybami - przepis na wigilijną potrawę - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Wigilijna kutia - tradycyjny przepis na wigiliną potrawę - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Pierogi na Boże Narodzenie i Wigilię z serem - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Sos grzybowy na Wigilię Bożego Narodzenia - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię


Tradycyjne ciasta - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Polskie ciasta są zawsze bardzo okazałe, kolorowe, a przede wszystkim: przepyszne!!! Potrawy, które idealnie pasują zarówno na Wielkanoc, Wigilię jak i na Nowy Rok.

Makowiec wielkanocny z orzechami - tradycyjny przepis na Wigilię i Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Pączki tradycyjne - potrawa- przepis na Wielkanoc, Wigilię i Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Sernik tradycyjny przepis, potrawa na Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Piernik świąteczny potrawa wigilina - przepis - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

 

Drób - przepisy kulinarne na Boże Narodzenie i Wigilię

Zwolenników białego mięsa ciągle przybywa. W naszej tradycji - kurczaki i kaczki - potrawy, zawsze miały należyte miejsce na świątecznym stole.

Drób świąteczny w sosie grzybowym - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Drób na Wielkanoc i Boże Narodzenie poswojsku - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Kurczak na Wielkanoc i Boże Narodzenie z piekarnika - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Dewolaje świąteczne z koperkiem - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Drób z ziemniakami - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię


Wieprzowina - przepisy kulinarne na  Boże Narodzenie i Wigilię

Dania wieprzowe są to potrawy bardzo charakterystyczne dla rodzimej tradycji kulinarnej. Polecamy je w szczególności na wielkanocny czy bożonarodzeniowy świąteczny obiad.

Kluski śląskie z wątróbką potrawa na Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na Boże Narodzenie

Kotlet schabowy z ziemniaczkami potrawa i przepis na stół bożonarodzeniowy - przepis na smaczną potrawę na Boże Narodzenie

Jabłkowa pieczeń schabowa - staropolska smakowita potrawa kulinarna - przepis bożonarodzeniowy - przepis na smaczną potrawę na Boże Narodzenie

 

 Boże Narodzenie i Wigilię w Polsce - wiara, nadzieja, miłość - czy jest gdzieś piękniej i bardziej rodzinnie ?

Przepisy staropolskie - smaczne potrawy na  Boże Narodzenie i Wigilię

Języki