Ogórki kiszone przepis składniki przygotowanie

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

 

 

Ogórki kiszone - wiejskie przepisy kulinarne, smaczne i efektownie wyglądające

 

Składniki na wiejskie ogórki kiszone:

10 kg ogórków,

chrzan,

koper,

czosnek,

kilka listków wiśni,

sól,

cukier

 

 

 

 

Przygotowanie - przepis na smaczne Ogórki kiszone:

Do słoików włóż ciasno umyte zdrowe ogórki. Do każdego słoja dodaj po kawałku umytego i obranego chrzanu, czosnku, umyty koper i po listku wiśni. Na 1 litr wody dodaj 1 łyżkę soli i 1/2 łyżeczki cukru. Zalewaj ogórki na gorąco i zaraz zamykaj. (Możesz zalewać ogórki zimną zalewą, bez grzania wody - prosto z kranu, ale wówczas bez dodatku cukru).

Ogórki kiszone, to nasz rodzimy przysmak, może właśnie dlatego większość Polaków nie potrafi sobie wyobrazić Wielkanocy czy Wigilii bez ogórków kiszonych na świątecznym stole.

 

Zobacz w menu podobne przepisy do: Ogórki kiszone przepis składniki przygotowanie