Indyk tradycyjny składniki przepis sposób przygotowania dania obiadowego

 

Indyk tradycyjny składniki przepis sposób przygotowania dania obiadowego

 

Składniki do potrawy Indyk tradycyjny składniki przepis sposób przygotowania dania obiadowego:

2 skrzydła z indyka,

1 duży kalafior,

1/2 kg ziemniaków,

sól,

pieprz,

papryka mielona,

łyżka oleju,

1/4 kostki masła,

2 łyżki bułki tartej,

1 ząbek czosnku,

2 duże marchewki,

1 łyżka mąki pszennej,

2 pietruszki,

odrobina suszonej bazylii i majeranku,

pęczek świeżego kopru

 

zdjęcie potrawy: Indyk tradycyjny składniki przepis sposób przygotowania dania obiadowego Indyk tradycyjny składniki przepis sposób przygotowania dania obiadowego

 

 

Przygotowanie dania obiadowego Indyk tradycyjny:

Ziemniaki obierz ze skórki, umyj, przełóż do garnka z osoloną wodą i gotuj przez ok. 50 minut. Gdy będą miękkie - odcedź je. Kalafior włóż do garczka z osoloną wodą i zagotuj go. Potem odlej wodę, wlej nową dodając 1/2 łyżeczki soli i gotuj w niej kalafior około 20 minut. Do lekko rozgrzanej patelki włóż masło, na małym ogniu rozpuść je, dodaj tartą bułkę, wymieszaj i odstaw.

Skrzydła włóż do garczka z wodą, dodaj 1/2 łyżeczki soli. Po zagotowaniu dodaj obraną ze skórki i pokrojoną marchewkę oraz paprykę. Po kolejnych 20 minutach dodaj paprykę oraz pokrojony czosnek. Całość gotuj pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Zaklep mąką wymieszaną w wodzie (1/2 szklanki wody, 1 łyżka mąki pszennej). Dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj majeranek, bazylię, sól i pieprz - do smaku. Gotuj jeszcze przez około 5 minut.

Ugotowane: ziemniaki i kalafior wyjmij na talerze. Obok niego połóż mięso i ugotowaną marchewkę, całość polej sosem otrzymanym podczas gotowania mięsa, obsyp drobno posiekanym koperkiem.

 

Zobacz w menu podobne przepisy kulinarne do: Indyk tradycyjny składniki przepis sposób przygotowania dania obiadowego

Polski

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki