Ryba po grecku składniki przepis przygotowanie

 

Ryba po grecku składniki przepis przygotowanie

 

 

 

Składniki do przygotowania Ryba po grecku składniki przepis przygotowanie:

 

 

1 kg filetów z mintaja,

3 jajka,

1 i 1/2 szklanki mąki,

1/2 kg marchewki,

2 pietruszki,

3 ziarna ziela angielskiego,

ziarenka pieprzu,

listek bobkowy,

sól,

pieprz mielony,

1/2 szklanki oleju

 

 

 

 

Ryba po grecku składniki przepis przygotowanieZdjęcie potrawy: Ryba po grecku składniki przepis przygotowanie

 

 

Przygotowanie potrawy Ryba po grecku:

W głębokim talerzu roztrzep jajka, dodaj 1/4 łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Na płytki talerz wysyp mąkę. Na patelni rozgrzej olej.

Filety usmaż panierując uprzednio w jajku i mące. Warzywa umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, włóż do rondla, wlej 1/2 szklanki wody, dodaj ziele angielskie, ziarenka pieprzu, listek laurowy i odrobinę soli.

Gotuj ok. 10 minut, często mieszaj, następnie dodaj 2 łyżki oleju. Gotuj ryby jeszcze przez chwilę i zdejmij z ognia. Ułóż w naczyniu warstwę filetów, a na nią warstwę jarzyn.

 

 

Zobacz podobne przepisy kulinarne do: Ryba po grecku składniki przepis przygotowanie

Polski

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki