Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami składniki przepis przygotowanie

Wielkanoc post składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami składniki przepis przygotowanie

 

Składniki przepisu Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami:

Ciasto na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami:

3 szklanki mąki, 4 dag drożdży, szklanka mleka, łyżka cukru, 4 całe jajka, 2 żółtka, łyżka margaryny, sól

 

Farsz na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami:

1 kg kwaszonej kapusty, 1 duża cebula, 2 garści suszonych grzybów, 2 łyżki margaryny, sól, pieprz

 

 

zdjęcie potrawy: Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami składniki przepis przygotowanie Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami składniki przepis przygotowanie

 

Przygotowanie potrawy Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami:

 

GRZYBY na wigilijne paszteciki

Grzyby umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Następnie ugotuj grzyby, wyjmij grzyby sitkiem z wywaru i drobno posiekaj. Grzyby na Wigilijne paszteciki już masz gotowe!

 

KAPUSTA na wigilijne paszteciki

Kapustę i cebulę drobno pokrój, włóż do garnka i zalej 1/4 szklanki wywaru z grzybów. Dodaj margarynę i duś pod przykryciem aż wywar całkowicie odparuje.

Dodaj grzyby, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw kapustę na wigilijne paszteciki do ostygnięcia.

 

CIASTO na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

Drożdże rozpuść z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstaw rozczyn na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami do wyrośnięcia. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj wyrośnięte drożdże, jajka, żółtka, sól i resztę mleka.

Zagnieć ciasto na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybamipowoli wlewając tłuszcz. Wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodzić do rąk.

Odstaw ciasto na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami do wyrośnięcia.

Rozwałkuj ciasto na grubość 4 mm, wykrawaj kwadraty o bokach ok. 7 cm. Na każdym kwadracie ułóż farsz i zwiń ciasto w rulonik, zagnieć brzegi.

Ułóż wigilijne paszteciki na natłuszczonej blasze i odstaw na 10 min. do wyrośnięcia.

Posmaruj wigilijne paszteciki rozmąconym jajkiem, następnie wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami możesz podawać same lub z czerwonym barszczykiem.

 

 

Zobacz podobne przepisy do: Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami składniki przepis przygotowanie pasztecików na Wigilię

Tradycyjne obyczaje świąteczne WIGILIA Boże Narodzenie

 

 

Tradycyjne obyczaje świąteczne WIGILIA Boże Narodzenie :) :)