Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami składniki przepis przygotowanie

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami składniki przepis przygotowanie

 

Składniki przepisu Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami:

Ciasto na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami:

3 szklanki mąki, 4 dag drożdży, szklanka mleka, łyżka cukru, 4 całe jajka, 2 żółtka, łyżka margaryny, sól

 

Farsz na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami:

1 kg kwaszonej kapusty, 1 duża cebula, 2 garści suszonych grzybów, 2 łyżki margaryny, sól, pieprz

 

 

zdjęcie potrawy: Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami składniki przepis przygotowanie Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami składniki przepis przygotowanie

 

Przygotowanie potrawy Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami:

 

GRZYBY na wigilijne paszteciki

Grzyby umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i odstaw na godzinę. Następnie ugotuj grzyby, wyjmij grzyby sitkiem z wywaru i drobno posiekaj. Grzyby na Wigilijne paszteciki już masz gotowe!

 

KAPUSTA na wigilijne paszteciki

Kapustę i cebulę drobno pokrój, włóż do garnka i zalej 1/4 szklanki wywaru z grzybów. Dodaj margarynę i duś pod przykryciem aż wywar całkowicie odparuje.

Dodaj grzyby, dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw kapustę na wigilijne paszteciki do ostygnięcia.

 

CIASTO na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

Drożdże rozpuść z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Odstaw rozczyn na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami do wyrośnięcia. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj wyrośnięte drożdże, jajka, żółtka, sól i resztę mleka.

Zagnieć ciasto na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybamipowoli wlewając tłuszcz. Wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodzić do rąk.

Odstaw ciasto na Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami do wyrośnięcia.

Rozwałkuj ciasto na grubość 4 mm, wykrawaj kwadraty o bokach ok. 7 cm. Na każdym kwadracie ułóż farsz i zwiń ciasto w rulonik, zagnieć brzegi.

Ułóż wigilijne paszteciki na natłuszczonej blasze i odstaw na 10 min. do wyrośnięcia.

Posmaruj wigilijne paszteciki rozmąconym jajkiem, następnie wstaw do piekarnika na ok. 25 minut.

Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami możesz podawać same lub z czerwonym barszczykiem.

 

 

Zobacz podobne przepisy do: Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami składniki przepis przygotowanie pasztecików na Wigilię

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Boże Narodzenie i Wigilię - PRZEPISY KULINARNE - SMACZNE POTRAWY NA RODZINNE ŚWIĘTA

Zupy - potrawy na  Boże Narodzenie i Wigilię

Zupa to zwykle pierwszy pokarm spożywany w trakcie  Wigilii - na obiad a w Wigilię Bożego Narodzenia - tuż po opłatku. Zazwyczaj są to zupy: rosół na  Boże Narodzenie i Wigilię - grzybowa lub owocowa. Zupą również zwykle rozpoczyna się obiad Noworoczny, jak i większość tradycyjnych posiłków w Polsce. W szczególności, gdy zbierze się na nim cała rodzina.

Barszcz na Boże Narodzenie i Wigilię / wigilijny z uszkami - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Zupa wigilijna z suszonych śliwek - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Grzybowa z suszonych grzybów - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Barszczyk wigilijny - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Zupa owocowa - potrawa na obiad  Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Zupa wiśniowa - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Zupa z suszu - potrawa na Wigilię i na obiad  Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Ryby - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Ryby są jednym z podstawowych posiłków spożywanych przez chrześcijan w trakcie świąt, w szczególności w trakcie Wielkanocy czy Wigilii Bożego Narodzenia. Typowo polskim obyczajem jest spożywanie karpia w trakcie Wigilii. A tradycyjne przepisy kulinarne na potrawy z ryb - dają bardzo smakowite efekty.

Wigilijny karp - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Karp gotowany - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Karp na ostro - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Karp czosnkowy na Wigilię i rodzinne Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na Wigilię

Ryba wielkanocna smażona z kapustą - przepis na smaczną potrawę na Wielkanoc

Pieczone dzwonki na  Boże Narodzenie i Wigilię - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Bezmięsne - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Potrawy bezmięsne zdecydowanie nie są zbyt mocno zakorzenione w naszej tradycji kulinarnej. Wyjątkiem jest Wigilia - na niej poz rybami nie może być podane jakiekolwiek inne mięso.

Pierogi wigilijne z grzybami - przepis na wigilijną potrawę - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Wigilijna kutia - tradycyjny przepis na wigiliną potrawę - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Pierogi na Boże Narodzenie i Wigilię z serem - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Sos grzybowy na Wigilię Bożego Narodzenia - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię


Tradycyjne ciasta - przepisy kulinarne na Wigilię i Boże Narodzenie

Polskie ciasta są zawsze bardzo okazałe, kolorowe, a przede wszystkim: przepyszne!!! Potrawy, które idealnie pasują zarówno na Wielkanoc, Wigilię jak i na Nowy Rok.

Makowiec wielkanocny z orzechami - tradycyjny przepis na Wigilię i Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Pączki tradycyjne - potrawa- przepis na Wielkanoc, Wigilię i Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Sernik tradycyjny przepis, potrawa na Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Piernik świąteczny potrawa wigilina - przepis - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

 

Drób - przepisy kulinarne na Boże Narodzenie i Wigilię

Zwolenników białego mięsa ciągle przybywa. W naszej tradycji - kurczaki i kaczki - potrawy, zawsze miały należyte miejsce na świątecznym stole.

Drób świąteczny w sosie grzybowym - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Drób na Wielkanoc i Boże Narodzenie poswojsku - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Kurczak na Wielkanoc i Boże Narodzenie z piekarnika - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Dewolaje świąteczne z koperkiem - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię

Drób z ziemniakami - przepis na smaczną potrawę na  Boże Narodzenie i Wigilię


Wieprzowina - przepisy kulinarne na  Boże Narodzenie i Wigilię

Dania wieprzowe są to potrawy bardzo charakterystyczne dla rodzimej tradycji kulinarnej. Polecamy je w szczególności na wielkanocny czy bożonarodzeniowy świąteczny obiad.

Kluski śląskie z wątróbką potrawa na Boże Narodzenie - przepis na smaczną potrawę na Boże Narodzenie

Kotlet schabowy z ziemniaczkami potrawa i przepis na stół bożonarodzeniowy - przepis na smaczną potrawę na Boże Narodzenie

Jabłkowa pieczeń schabowa - staropolska smakowita potrawa kulinarna - przepis bożonarodzeniowy - przepis na smaczną potrawę na Boże Narodzenie

 

 Boże Narodzenie i Wigilię w Polsce - wiara, nadzieja, miłość - czy jest gdzieś piękniej i bardziej rodzinnie ?

Przepisy staropolskie - smaczne potrawy na  Boże Narodzenie i Wigilię

Języki