Makowiec drożdżowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego makowca

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Makowiec drożdżowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego makowca

 

Składniki przepisu do przygotowania ciasta Makowiec drożdżowy:

 

Ciasto na makowca drożdżowego:

1 kg mąki, 5 dag drożdży, 5 jajek, 1 szklanka cukru, ½ szklanki kwaśnej śmietany, ¾ szklanki mleka, 1 kostka margaryny, szczypta soli

 

Masa makowa:

1 kg maku, 20 dag cukru, 10 dag margaryny, 3 jajka, olejek migdałowy, ½ szklanki miodu, rodzynki, orzechy

Lukier: 20 dag cukru pudru, sok z cytryny, olejek rumowy

 

 

Makowiec drożdżowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego makowcazdjęcie ciasta: Makowiec drożdżowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego makowca

 

Przygotowanie potrawy Makowiec drożdżowy:

Drożdże utrzyj ze śmietaną. Margarynę rozpuść, całe jajka ubij z cukrem, dodaj drożdże, margarynę, mąkę, mleko i sól.

Ciasto na makowca drożdżowego wyrób i odstaw w ciepłe miejsce.

Mak na makowca drożdżowego sparz, wystudź, odcedź i zmiel w maszynce. Dodaj żółtka ubite z cukrem, roztopioną margarynę i miód, pianę z białek i bakalie.

Ciasto na makowca drożdżowego podziel na 5 części, rozwałkuj na prostokąty o grubości 1 cm. Nałóż masę makową, zwiń i pozostaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte makowce drożdżowe posmaruj jajkiem i trzeba je piecjedną godzinę w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Posmaruj makowca drożdżowego lukrem: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny, dodaj odrobinę olejku rumowego.

 

Zobacz w menu podobne przepisy do: Makowiec drożdżowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego makowca

Kategoria: