Przygotowanie potrawy Piernik tradycyjny składniki przepis przygotowanie

Wielkanoc post składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Przygotowanie potrawy Piernik tradycyjny

 

 Przygotowanie potrawy Piernik tradycyjny składniki przepis przygotowanie

 

Składniki do przygotowania potrawy Piernik tradycyjny:

szklanka miodu,

szklanka cukru,

2/3 kostki masła,

3 szklanki mąki,

2 jajka,

czubata łyżeczka sody,

¼ szklanki mleka,

przyprawa do pierników,

szczypta cynamonu,

tłuszcz do formy, sól

 

 

zdjęcie: Przygotowanie potrawy Piernik tradycyjny składniki przepis przygotowanie Przygotowanie potrawy Piernik tradycyjny składniki przepis przygotowanie







 

 

 

Przygotowanie potrawy Piernik tradycyjny:

Masło z miodem podgrzej na małym ogniu i ostudź. Do masy wsyp partiami mąkę, cały czas mieszając. Jajka utrzyj z cukrem, dodaj do masy. Sodę rozpuść w mleku i dodaj do masy. Wsyp szczyptę soli oraz przyprawę do pierników i cynamon. Wyrób na gładkie ciasto. Piernik przelej do natłuszczonej formy, ciasto należy piecokoło 50 minut.

Piernik tradycyjny możesz polać polewą czekoladową i/lub przekroić w poziomie na dwie części i "przełożyć" dżemem. Moim zdaniem idealny dżem do piernika tradycyjnego to dżem z czarnej porzeczki.

Zobacz podobne przepisy do: Przygotowanie potrawy Piernik tradycyjny składniki przepis przygotowanie

Kategoria:

Tradycyjne obyczaje świąteczne WIGILIA Boże Narodzenie

 

 

Tradycyjne obyczaje świąteczne WIGILIA Boże Narodzenie :) :)