Grzybowa na żeberkach

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Grzybowa na żeberkach składniki, przepis, przygotowanie

 

Składniki do przygotowania potrawy Grzybowa na żeberkach wg przepisu poswojsku.pl:

1/2 kg żeberek,

5 dag suszonych grzybów,

marchewka,

duża pietruszka,

kawałek selera,

łyżeczka mąki,

łyżeczka masła,

1/2 szklanki śmietany,

sól, majeranek,

3 ziarenka pieprzu czarnego,

makaron

 

 

 

 

 

zdjęcie potrawy: Grzybowa na żeberkach

 

 

 

 

Przygotowanie potrawy Grzybowa na żeberkach składniki, przepis, przygotowanie:

Mięso umyj i zagotuj w osolonej wodzie. Grzyby dokładnie opłucz, pokrój, zalej 1 i 1/2 litra zimnej wody i namocz. Potem przelej je do garczka z mięsem, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, seler i pieprz.

Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij je z wywaru, dodaj majeranek, przypraw solą i gotuj.

Mąkę rozmieszaj ze śmietaną, rozprowadź z częścią wywaru, wlej do zupy, zamieszaj i zagotuj.

Grzybowa na żeberkach podawaj z makaronem.