Babka czekoladowa

Wielkanoc post składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Składniki do przygotowania przepisu Babka czekoladowa

1 naturalna czekolada,

1 biała czekolada,

1 kostka masła,

1 szklanka cukru,

1 torebka cukru waniliowego,

5 jajek,

2 szklanki mąki,

1 proszek do pieczenia,

3/4 szklanki kwaśnej śmietany

Babka czekoladowa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie wypieku Babka czekoladowa

Rozpuść czekolady, każdą w innym rondlu, masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając wbijaj po jednym jajku. Nie śpiesz się. Wymieszaj ze śmietaną, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto podziel na pół: jedną część połącz z białą czekoladą, drugą z ciemną. Wlewaj do nasmarowanej tłuszczem foremki: ciasto z białą czekoladą, potem z czarną, potem znów z białą, potem z czarną, itd.

Ciasto na Babkę czekoladową należy piec w piekarniku około 1 godziny. Po wyjęciu z foremki polej ciasto roztopioną białą czekoladą.

Znajdź poniżej przepis poswojsku na Twoją ulubioną babkę lub babę :).