Babka nadziewana dżemem

Wielkanoc post składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Składniki do przygotowania przepisu Babka nadziewana dżemem - wielkanocna

1 szklanka cukru,

1 torebka cukru waniliowego,

4 jajka,

1 szklanka mąki pszennej,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego

Babka nadziewana dżemem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Babka nadziewana dżemem

Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym "na sztywną pianę", następnie dodaj żółtka, ubijaj dalej - na koniec dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie ubij (mikserem).

Ciasto wylej do nasmarowanej tłuszczem foremki. Całość wstaw do piekarnika na około 40 minut (temperatura 180 stopni).

Po wyjęciu z foremki poczekaj kilkanaście minut, aby nieco przestygła. Potem przetnij ją w poziomie na trzy części. Przesmaruj dżemem.

Z wierzchu możesz babę polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Znajdź poniżej przepis poswojsku na Twoją ulubioną babkę lub babę :).