Makowiec drożdżowy z orzechami - przepis, składniki, przygotowanie

Makowiec z orzechami Makowiec drożdżowy z orzechami

Składniki do przygotowania ciasta Makowiec drożdżowy z orzechami

Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 5 jajek, 1 szklanka cukru, ½ szklanki kwaśnej śmietany, ¾ szklanki mleka, 1 kostka margaryny, szczypta soli Masa makowa: 1 kg maku, 200g cukru, 100g margaryny, 3 jajka, olejek migdałowy, ½ szklanki miodu, rodzynki, orzechy Lukier: 200g cukru pudru, sok z cytryny, olejek rumowy

 

Makowiec  
					drożdżowy

zdjęcie ciasta Makowiec z orzechami

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Makowiec z orzechami

Drożdże utrzyj ze śmietaną. Margarynę rozpuść, całe jajka ubij z cukrem, dodaj drożdże, margarynę, mąkę, mleko i sól. Ciasto wyrób i odstaw w ciepłe miejsce. Mak sparz i wystudź. Odcedź, zmiel w maszynce. Dodaj żółtka ubite z cukrem, roztopioną margarynę i miód, pianę z białek i bakalie. Ciasto podziel na 5 części, rozwałkuj na prostokąty o grubości 1 cm. Nałóż masę makową, zwiń i pozostaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte makowce posmaruj jajkiem i musisz je piec jedną godzinę w piekarniku. Posmaruj lukrem - cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny, dodaj odrobinę olejku rumowego.

 

Ciasto musisz piec około 45 minut.

 

Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu polukruj i ozdób według uznania.

Makowiec z orzechami Makowiec drożdżowy z orzechami

Kategoria:

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki