Świąteczny makowiec przepis składniki przygotowanie

Świąteczny makowiec przepis składniki przygotowanie

świąteczny makowiec Świąteczny makowiec

Składniki do przygotowania ciasta Świąteczny makowiec 

25 dag masła roślinnego, 2 szklanki cukru pudru, 6 dużych jajek, 2 szklanki maku, 1 szklanka kaszy manny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 olejek migdałowy, bakalie, 80 dag jabłek

 

 

zdjęcie ciasta: Świąteczny makowiec przepis składniki przygotowanie Świąteczny makowiec przepis składniki przygotowanie

 

 

Przygotowanie ciasta Świąteczny makowiec

2 szklanki maku zaparz i zmiel dwa razy. Jabłka obierz, utrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij sok. Masło roślinne utrzyj z cukrem pudrem, żółtkami, a potem dodaj mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia; na koniec 6 białek ubitych na sztywną pianę oraz oprószone mąką bakalie i olejek migdałowy.

Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Zawiń ciasto papierem w rulon.

Ciasto musisz piec w piekarniku przez ok. 50 minut.

Ostudzone ciasto możesz polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.

Świąteczny makowiec Świąteczny makowiec

Zobacz w menu podobne przepisy na świąteczne ciasto do: Świąteczny makowiec przepis składniki przygotowanie

Kategoria:

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki