Makowiec z bezą - przepis, składniki, przygotowanie

Makowiec z bezą - przepis, składniki, przygotowanie

Makowiec z bezą Makowiec z bezą

Składniki do przygotowania przepisu

Ciasto: 4 jajka, 25 dag margaryny, 2 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olejek migdałowy

Masa: 30 dag maku, 2 białka, 1 łyżka dżemu śliwkowego, 1 szklanka cukru, bakalie Beza: 4 białka, ½ szklanki cukru

 

Makowiec  
					z bezą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zdjęcie wypieku: Makowiec z bezą - przepis, składniki, przygotowanie

  

 

Przygotowanie ciasta Makowiec z bezą

Margarynę utrzyj z żółtkami i cukrem. Następnie dalej ucieraj, dodając mąkę, proszek do pieczenia i olejek. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z ciastem. Mak sparz i dwa razy przekręć przez maszynkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami masy.

Wylej ciasto na blachę i rozłóż na nim równą warstwę maku.

Ciasto musisz piec około 40 minut. Przed końcem pieczenia wyłóż na mak pianę ubitą z białek i cukru. Trzymaj w piekarniku jeszcze ok. 10 minut.

Makowiec z bezą Makowiec z bezą

Makowiec z bezą - przepis, składniki, przygotowanie

Kategoria:

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki