Makowiec z polewą czekoladową - przepis, składniki, przygotowanie

Makowiec z polewą czekoladową Makowiec z polewą czekoladową

Składniki do przygotowania ciasta Makowiec z polewą czekoladową

Ciasto: 50 dag mąki, szklanka mleka, opakowanie suszonych drożdży, sól, 1/3 szklanki cukru, 10 dag masła, jajko, 2 żółtka, tłuszcz, 1 bułka tarta

Masa: 20 dag bakalii, 40 dag maku, 1/2 l mleka, pół szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 2 łyżki masła, cukier puder Polewa: tabliczka czekolady deserowej, łyżeczka masła, łyżka wody

 

Makowiec z  
					polewą czekoladową

 

 

 

 

zdjęcie wypieku: Makowiec z polewą czekoladową  - przepis, składniki, przygotowanie

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Makowiec z polewą czekoladową 

Do mąki dodaj drożdże, cukier, szczyptę soli, jajko, żółtka, ciepłe mleko i wyrób ciasto. Wlej płynne masło i dalej wyrabiaj. Odstaw w ciepłe miejsce. Mak gotuj z mlekiem przez 10 min. Następnie osącz i zmiel. Na patelni rozpuść masło, dodaj mak, cukier, miód i smaż przez 4 min. Wsyp bakalie. Rozwałkuj ciasto, nałóż masę makową i zwiń.

Ciasto musisz piec 40 min., zawinięte w papier do pieczenia, w natłuszczonej, wysypanej bułką tartą blasze.

Ostudź i polej polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej w małym rondelku czekolady, łyżeczki masła i 1 łyżki wody.

Makowiec z polewą czekoladową Makowiec z polewą czekoladową

Kategoria:

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki