Owocowy makowiec - przepis, składniki, przygotowanie

Owocowy makowiec - przepis, składniki, przygotowanie

Owocowy makowiec Owocowy makowiec

Składniki do przygotowania ciasta Owocowy makowiec

Ciasto: 450g mąki, 150g masła, 50g drożdży, 3 łyżki kwaśnej śmietany, torebka cukru waniliowego, 2 czubate łyżki cukru pudru, 2 jajka, 1 żółtko, 1/3 łyżeczki soli

Warstwa farszu: 25 dag masła roślinnego, 2,5 szklanki cukru pudru, 6 dużych jajek, 2,5 szklanki maku, 1 szklanka kaszy manny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 olejek migdałowy, bakalie, 50 dag jabłek, kilka suszonych śliwek, 30 dag gruszek

 

zdjęcie ciasta: Owocowy makowiec - przepis, składniki, przygotowanie Owocowy  
					makowiec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Owocowy makowiec

Do miski wsyp mąkę, dodaj masło rozpuszczone w śmietanie, drożdże, utłuczoną wanilię, cukier puder, 2 jajka, żółtko oraz sól. Zagnieć ciasto. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj ciasto na gruby placek - włóż go do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

2 szklanki maku zaparz i zmiel dwa razy.

Jabłka, gruszki i śliwki obierz, utrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij sok.

Masło roślinne utrzyj z cukrem pudrem, żółtkami, a potem dodaj mak, kaszę mannę i proszek do pieczenia; na koniec 6 białek ubitych na sztywną pianę oraz oprószone mąką bakalie i olejek migdałowy.

Wylej do formy wyłożonej uprzednio przygotowanym ciastem. Całość posyp kruszonką wymieszaną z jabłkami. Tak przygotowane ciasto musisz piec w piekarniku przez ok. 50 minut.

Owocowy makowiec Owocowy makowiec

Kategoria:

Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki