Mazurek bakaliowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego mazurka

Wielkanoc post składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Mazurek bakaliowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego mazurka

 

Składniki mazurka bakaliowego

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,

25 dag margaryny,

1 jajko, żółtko,

1/2 szklanki cukru pudru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

łyżeczka drobno posiekanej skórki cytrynowej,

5 dag kandyzowanych owoców,

5 dag suszonych śliwek,

3 dag orzechów włoskich,

2 łyżki dżemu brzoskwiniowego

Mazurek bakaliowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego mazurka

 

 

 

Przygotowanie mazurka bakaliowego

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj stopniowo cukier, jajko, żółtko, margarynę i skórkę cytrynową. Zagnieć ciasto na mazurka bakaliowego. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go po brzegach do placka. Ciasto posmaruj dżemem i wyłóż na nie śliwki suszone (w całości), posyp wiórkami migdałowymi i udekoruj orzechami oraz kandyzowanymi owocami.

Mazurek bakaliowy należy piec przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku. Potem możesz wyjąć swoje dzieło: mazurka bakaliowego i napawać się jego wyglądem oraz unikalnym tradycyjnym smakiem.

 

Zobacz w menu podobne artykuły do: Mazurek bakaliowy składniki przepis przygotowanie tradycyjnego mazurka