Mazurek migdałowy

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Mazurek migdałowy Mazurek migdałowy

Składniki mazurka migdałowego

2 szklanki mąki pszennej,

kostka masła,

1 jajko, 1 żółtko,

1/2 szklanki cukru pudru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

10 dag płatków migdałowych,

2 łyżki dżemu morelowego

Mazurek migdałowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie - przepis na mazurka migdałowego

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier puder, jajko, żółtko i masło. Zagnieć ciasto na mazurka migdałowego. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek, i przylep go do brzegów rozwałkowanego placka. Środek placka wysmaruj dżemem i posyp płatkami migdałowymi. Możesz dodatkowo udekorować mazurka orzechami włoskimi. Ciasto włóż do piekarnia na około 25 minut. Wyjmij, gdy upłynie wyżej wymieniony okres - już możesz się delektować mazurkiem migdałowym - oczywiście pod warunkiem, że lubisz migdały :).

Mazurek migdałowy Mazurek migdałowy