Mazurek orzechowy

Wielkanoc post składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

 

Składniki mazurka orzechowego

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,

kostka masła,

2 jajka,

1 szklanka cukru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

10 dag orzechów włoskich,

5 dag orzeszków ziemnych

Mazurek orzechowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie - przepis na mazurka orzechowego

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier, jajko, masło. Zagnieć ciasto na mazurka orzechowego. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go do brzegów rozwałkowanego placka. Orzechy grubo posiekaj i wymieszaj z białkiem.

Wyłóż równomiernie na ciasto i włóż do piekarnia na około 25 minut.