Mazurek tradycyjny przepis przygotowanie składniki

Mazurek tradycyjny przepis przygotowanie mazurka składniki

Mazurek tradycyjny Mazurek tradycyjny

Składniki mazurka tradycyjnego - idealny przepis na Wielkanoc

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,

1 kostka margaryny,

1 jajko, żółtko,

1/2 szklanki cukru pudru,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

łyżeczka drobno posiekanej skórki cytrynowej,

garść kandyzowanego ananasa,

10 dag suszonych owoców (papai, śliwki, daktyli, moreli),

garść orzechów włoskich,

2 łyżki dżemu brzoskwiniowego

zdjęcie: Mazurek tradycyjny przepis przygotowanie składniki Mazurek tradycyjny przepis przygotowanie składniki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie mazurka tradycyjnego - przepis wielkanocny

Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj stopniowo cukier, jajko, żółtko, margarynę i skórkę cytrynową. Zagnieć ciasto na mazurka tradycyjnego. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 3/4 ciasta na mazurka tradycyjnego rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go po brzegach do placka. Ciasto posmaruj dżemem i wyłóż na nie posiekane owoce oraz orzechy włoskie.

Ciasto należy piec przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku.

Po wyjęciu mazurka tradycyjnego dopasuj jego najbliższe otoczenie: talerz, przybranie do jego nazwy: mazurek tradycyjny :).

Mazurek tradycyjny Mazurek tradycyjny

Zobacz w menu podobne przepisy kulinarne do: Mazurek tradycyjny przepis przygotowanie składniki

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a