Mazurek z bezą

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Mazurek z beząMazurek z bezą

Składniki przepisu Mazurek z bezą

2 szklanki mąki tortowej,

kostka masła,

3 jajka,

1,5 szklanki cukru pudru,

czubata łyżeczka proszku do pieczenia,

10 dag suszonych gruszek,

2 dag kandyzowanej papai

 

Mazurek z bezą

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta - wypieku Mazurek z bezą

Mąkę pszenną na mazurka przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj 1 szklankę cukru pudru, 1 jajko, 2 żółtka, masło. Zagnieć ciasto. Następnie owiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na prostokąt i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta uformuj wałek i przylep go po brzegach do placka. Pozostałe białka ubij z 1/2 szklanki cukru pudru.

Wyłóż na ciasto. Udekoruj suszonymi gruszkami i kandyzowaną papają.

Ciasto włóż do nagrzanego piekarnia na około 25 minut. Gorące owoce na mazurku wyjętym z pieca nie są zbyt zdrowe, poczekaj więc z jedzeniem przynajmniej pół godziny.

Mazurek z beząMazurek z bezą