Owocowe ciasta składniki przepis przeygotowanie - jak zrobić ciasto owocowe

Gruszki w cieście - składniki, przepis, przygotowanie

 

Gruszki w cieście - składniki, przepis, przygotowanie

Gruszki w cieście Gruszki w cieście

Składniki potrawy Gruszki w cieście:

1,3 szklanki mąki pszennej,

szczypta soli,

pół kostki margaryny (125 ml),

3-4 łyżki zimnej wody,

dwie gruszki,

garść łupanych orzechów włoskich,

4 łyżeczki cukru,

1 łyżeczka cynamonu,

2 łyżki cukru pudru

 

Gruszki w cieście - składniki, przepis, przygotowanie

 

Gruszki w cieście - składniki, przepis, przygotowanie

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie potrawy Gruszki w cieście:

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj do nich rozdrobnioną widelcem margarynę oraz wodę. Całość ugniataj na stolnicy, aż do uzyskania stałej, jednolitej konsystencji. Aby ciasto nie kleiło się do stolnicy - podsyp mąką. Zagniecione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 30 minut do lodówki.

Gruszki umyj, obierz ze skóry i wykrój ostrym, wąskim nożem ich środki (tzw. ogryzki).

Ciasto, po wyjęciu z lodówki, wyjmij z folii i połóż na posypanej mąką stolnicy. Za pomocą wałka - rozwałkuj je do grubości 0,2-0,3 cm. Rozłóż ciasto na brytfannie. Na brzegi ciasta połóż gruszki, posyp je 1 łyżeczką cukru i odrobiną cynamonu. Zawiń ciasto tak, aby gruszki znalazły się w całości pod nim. Zagnieć je po brzegach. Na szczytach - połóż po kilka kawałków orzechów.

Resztę cukru z cynamonem rozrób w niewielkiej ilości wody (maksymalnie 1 łyżka). Tak otrzymaną mieszanką, polej ciasto.

Wstaw ciasto z gruszkami na 20-25 minut do piekarnika.

Po wyjęciu Gruszkek w cieście - posyp gruszki w cieście cukrem pudrem.

Gruszki w cieście Gruszki w cieście

Zobacz w bocznym menu podobne przepisy kulinarne do: Gruszki w cieście - składniki, przepis, przygotowanie.

Kategoria:

Polski

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki