Owocowe ciasta składniki przepis przeygotowanie - jak zrobić ciasto owocowe

Jabłecznik - składniki, przepis, przygotowanie, zdjęcie

Jabłecznik - składniki, przepis, przygotowanie

Jabłecznik Jabłecznik

Składniki do przygotowania jabłecznika poswojsku

3 szklanki mąki,

3/4 szklanki cukru pudru,

4 jajka,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 cukier waniliowy,

1 kostka margaryny,

1 kilogram jabłek,

2 łyżki bułki tartej,

2 łyżki cukru

 

Jabłecznik - składniki, przepis, przygotowanie

 

 zdjęcie i składniki do przygotowania jabłecznika poswojsku

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie Jabłecznika - przepis poswojsku

Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, następnie połącz to z: cukrem pudrem, 2 jajkami i dwoma żółtkami oraz margaryną. Całość należy ugniatać, aż do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Po wyjęciu z lodówki - podziel ciasto na dwie części - w proporcji 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią głęboką blachę. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut przy temperaturze 180 stopni. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń z nich środki, potnij w plasterki, dodaj do nich bułkę tartą i dwie łyżki cukru, wymieszaj i wyłóż na ciasto wyjęte z piekarnika. Pozostałą część ciasta rozwałkuj i potnij w paski o grubości 1,5-2 cm. Ułóż z nich na wierzchu (na jabłkach) - kratkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.

Jabłecznik Jabłecznik

Zobacz w bocznym menu podobne przepisy do: Jabłecznik - składniki, przepis, przygotowanie.

Kategoria:

Polski

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki