Owocowe ciasta składniki przepis przeygotowanie - jak zrobić ciasto owocowe

Jabłka w cieście składniki, przepis, przygotowanie

 

Jabłka w cieście składniki, przepis, przygotowanie

Jabłka w cieście Jabłka w cieście

Składniki do przygotowania potrawy Jabłka w cieście składniki, przepis, przygotowanie

1,3 szklanki mąki pszennej,

szczypta soli,

pół kostki margaryny (125 ml),

3-4 łyżki zimnej wody,

dwa jabłka,

garść łupanych orzechów włoskich,

4 łyżeczki cukru,

1 łyżeczka cynamonu,

2 łyżki cukru pudru

 

Jabłka w cieście składniki, przepis, przygotowanie

 

 

 

zdjęcie wypieku: Jabłka w cieście składniki, przepis, przygotowanie

 

 

  

 

 

Przygotowanie wypieków Jabłka w cieście

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj do nich rozdrobnioną widelcem margarynę oraz wodę. Całość ugniataj na stolnicy, aż do uzyskania stałej, jednolitej konsystencji. Aby ciasto nie kleiło się do stolnicy - podsyp mąką.

Zagniecione ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na 20-35 minut do lodówki.

W międzyczasie, umyj jabłka, obierz ze skóry i wykrój ostrym, wąskim nożem ich środki (tzw. ogryzki).

Ciasto, po wyjęciu z lodówki, wyjmij z folii i połóż na posypanej mąką stolnicy. Za pomocą wałka - rozwałkuj je do grubości 0,2-0,3 cm.

Rozłóż ciasto na brytfannie. Na brzegi ciasta połóż jabłka, posyp je 1 łyżeczką cukru i odrobiną cynamonu.

Zawiń ciasto tak, aby jabłka znalazły się w całości pod nim. Zagnieć je po brzegach. Na szczytach - połóż po kilka kawałków orzechów. Resztę cukru z cynamonem rozrób w niewielkiej ilości wody (maksymalnie 1 łyżka). Tak otrzymaną mieszanką, polej ciasto.

Wstaw jabłka w cieście na 30-35 minut do piekarnika. Po wyjęciu posyp jabłka w cieście cukrem pudrem.

Jabłka w cieście Jabłka w cieście

 

Zobacz w bocznym menu podobne przepisy kulinarne do: Jabłka w cieście składniki, przepis, przygotowanie

Kategoria:

Polski

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki