Owocowe ciasta składniki przepis przeygotowanie - jak zrobić ciasto owocowe

Jabłkowa pychotka składniki, przepis, przygotowanie smacznego jabłecznika

 

Jabłkowa pychotka składniki, przepis, przygotowanie smacznego jabłecznika

Jabłkowa pychotka Jabłkowa pychotka

Składniki do przygotowania ciasta Jabłkowa pychotka - jabłecznik 

3 i 3/4 szklanki mąki,

3/4 szklanki cukru pudru,

4 jajka,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 cukier waniliowy,

1 i 1/4 kostki margaryny,

1 kilogram jabłek,

2 łyżki bułki tartej,

pół szklanki cukru

 

Jabłkowa pychotka składniki, przepis, przygotowanie smacznego jabłecznika

 

 

 

 

zdjęcie ciasta: Jabłkowa pychotka składniki, przepis, przygotowanie smacznego jabłecznika

 

 

  

Przygotowanie ciasta Jabłkowa pychotka - jabłecznik 

3 szklanki mąki przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, następnie połącz to z: cukrem pudrem, 2 jajkami i dwoma żółtkami oraz 1 margaryną. Całość należy ugniatać, aż do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Po wyjęciu z lodówki ciasto na jabłecznik rozwałkuj i wyłóż nią głęboką blachę. Włóż do piekarnika na 15 minut przy temperaturze 180 stopni.

Jabłka na jabłecznik umyj, obierz ze skórki, usuń z nich środki, potnij w plasterki, dodaj do nich bułkę tartą i dwie łyżki cukru, wymieszaj i wyłóż na ciasto wyjęte z piekarnika.

Następnie na jabłka posyp kruszonkę wykonaną wg przepisu: zagnieć 1/4 kostki margaryny, 3/4 szklanki mąki i pół szklanki cukru.

Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Po wyjęciu jabłecznik - posyp ciasto resztą wiórków kokosowych.

Jabłkowa pychotka Jabłkowa pychotka

 

Zobacz w bocznym menu podobne przepisy kulinarne do: Jabłkowa pychotka składniki, przepis, przygotowanie smacznego jabłecznika 

Kategoria:

Polski

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki