Owocowe ciasta składniki przepis przeygotowanie - jak zrobić ciasto owocowe

Skubanek owocowy - składniki, przepis, przygotowanie tradycyjnego ciasta

 

Skubanek owocowy - składniki, przepis, przygotowanie tradycyjnego ciasta

Skubanek owocowy Skubanek owocowy

Składniki do przygotowania tradycyjnego ciasta Skubanek owocowy

2 szklanki mąki,

3/4 szklanki cukru pudru,

4 jajka,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 cukier waniliowy,

3/4 kostki margaryny,

1 kilogram owoców (jabłek, śliwek, gruszek, itp.),

2 łyżki bułki tartej,

1/2 szklanki cukru

 

Skubanek owocowy - składniki, przepis, przygotowanie tradycyjnego ciasta

 

 

 

Skubanek owocowy - składniki, przepis, przygotowanie tradycyjnego ciasta

 

 

 

Przygotowanie tradycyjnego ciasta Skubanek owocowy

Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, następnie połącz to z: cukrem pudrem, 2 jajkami i dwoma żółtkami oraz margaryną.

Tak przygotowane ciasto na skubanka owocowego należy ugniatać, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.

Po właściwym ugnieceniu ciasto na skubanka owocowego zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Po wyjęciu z lodówki - podziel ciasto na dwie części - w proporcji 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkuj i wyłóż nią głęboką blachę.

Owoce po umyciu i przygotowaniu, potnij w kostkę, dodaj do nich bułkę tartą i dwie łyżki cukru, wymieszaj i wyłóż na ciasto.

Z mniejszej części ciasta odrywaj małe kawałki i rzucaj je na śliwki.

Na koniec z dwóch białek i pół szklanki cukru ubij pianę - na sztywno. Wyłóż ją równomiernie na ciasto.

Wstaw skubanka owocowego do nagrzanego piekarnika.

Skubanek owocowy powinien być pieczony przez około 40 minut w temperaturze ok. 180-200 stopni.

Skubanek owocowy Skubanek owocowy

Zobacz w bocznym menu potraw podobne przepisy kulinarne do: Skubanek owocowy - składniki, przepis, przygotowanie tradycyjnego ciasta.

Kategoria:

Polski

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki