Donatki domowe tradycyjne ciastko z dziurką donaty składniki przepis przygotowanie

 

Donatki domowe tradycyjne ciastko z dziurką donaty składniki przepis przygotowanie

Donatki domowe Donatki domowe

Składniki do przygotowania potrawy Donatki domowe - tradycyjne ciastko z dziurką

2 szklanki mąki,

szklanka ciepłego mleka,

czubata łyżka stołowa cukru,

łyżeczka masła,

1 jajko,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 torebka cukru waniliowego,

szczypta soli,

cukier puder,

olej do smażenia,

1 łyżeczka spirytusu

Składniki do przygotowania potrawy Donatki domowe - tradycyjne ciastko z dziurką

Donatki domowe tradycyjne ciastko z dziurką donaty składniki przepis przygotowanie

 

 

 

zdjęcie potrawy kulinarnej: Donatki domowe tradycyjne ciastko z dziurką donaty składniki przepis przygotowanie

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie potrawy Donatki domowe - tradycyjne ciastko z dziurką

Mąkę, podgrzane mleko, cukier, masło, jajko, spirytus - wymieszaj w misce, dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy i mieszaj dalej, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Olej rozgrzej w głębokiej patelni, w takiej ilości, aby ciastka swobodnie się unosiły.

Otrzymane ciasto wlej do dozownika do formowania donatek (w wersji ang. donut). Następnie z dozownika formuj donatki bezpośrednio do patelni.

Smażyć należy, aż do uzyskania z każdej strony donatek koloru jasno brązowego.

Donatki domowe Donatki domowe

 

Na koniec po wyjęciu posyp Donatki domowe - tradycyjne ciastko z dziurką - cukrem pudrem. Najsmaczniejsze, aczkolwiek niekoniecznie najzdrowsze są jeszcze gorące. Decyzja należy do Ciebie :).

Zobacz w menu podobne przepisy do:Donatki domowe tradycyjne ciastko z dziurką donaty składniki przepis przygotowanie

 

Donatki domowe Donatki domowe

 

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a