Donatki bezkształtne

Donatki bezkształtne Donatki bezkształtne

Składniki do przygotowania potrawy Donatki bezkształtne

2 szklanki mąki,

szklanka ciepłego mleka,

czubata łyżka stołowa cukru,

łyżeczka masła,

1 jajko,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 torebka cukru waniliowego,

rozpuszczona tabliczka czekolady (lub sos czekoladowy) lub cukier puder,

szczypta soli,

olej do smażenia,

1 łyżeczka spirytusu

Donatki bezkształtne

 

 

 

 

 

 zdjęcie potrawy: Donatki bezkształtne

 

 

 

Przygotowanie wypieków: Donatki bezkształtne

Mąkę, podgrzane mleko, cukier, masło, jajko, spirytus - wymieszaj w misce, dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy i mieszaj dalej, tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany.

Olej rozgrzej w głębokiej patelni, w takiej ilości, aby ciastka swobodnie się unosiły. Otrzymane ciasto łyżką stołową nalewaj bezpośrednio do patelni. Możesz starać się uzyskać kształty okrągłe lub dowolne inne. Wszystko zależy od Twojej pomysłowości i wprawnej ręki.

Donatki bezkształtne Donatki bezkształtne

 

Smażyć ciasteczka należy, aż do uzyskania z każdej strony donatek koloru jasno brązowego.

Na koniec po wyjęciu polej Donatki bezkształtne rozpuszczoną czekoladą lub posyp cukrem pudrem.

Donatki bezkształtne Donatki bezkształtne

 

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a