Pączki toffi

Wielkanoc post składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

 

Składniki do przygotowania potrawy Pączki toffi

3 szklanki mąki,

6 dag drożdży,

1,5 szklanki mleka,

1/2 szklanki cukru,

3 żółtka,

2 jajka, szczypta soli,

1/4 kostki masła lub margaryny,

łyżka spirytusu,

1 opakowanie kremu toffi,

1 litr oleju,

cukier puder,

opakowanie cukru waniliowego

Pączki toffi

 

 

 

 

 

zdjęcie potrawy: Pączki toffi

 

 

 

Przygotowanie potrawy Pączki toffi

Drożdże rozkrusz w szklance, dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Odczekaj, aż drożdże wyrosną, a następnie dodaj je z resztą ciepłego mleka do przesianej przez sito mąki. Dokładnie wyrób. Żółtka wymieszaj z pozostałym cukrem, dodaj całe jajko i spirytus, po czym całość połącz z mąką. Masło musisz roztopić . Stopniowo wlewaj je, cały czas mieszając, aż ciasto stanie się matowe. Przykryj ciasto ściereczką kuchenną - odstaw w ciepłe miejsce, aby dobrze wyrosło.

Ciasto wyłóż na stolnicę, uformuj wałek o średnicy ok. 5-7 cm, a z niego 30-35 jednakowych kulek. Każdą rozpłaszcz i połóż na środku pół łyżeczki kremu toffi. Starannie zlep brzegi, oprósz pączki mąką i ułóż szwem do dołu.

Odstaw na kilka minut, by wyrosły.

Mocno rozgrzej olej w garnku. Wyrośnięte pączki powinieneś smażyć aż się ładnie zarumienią, odwrócić i smażyć dalej, po zarumienieniu z drugiej strony - sprawdź patyczkiem czy ciasto nie przylega do niego.

Po wyjęciu, odsączeniu, obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z utuczonym cukrem waniliowym. Kiedy wystygną ułożyć na dużym talerzu.