Rogaliki przepis składniki przygotowanie - jak zrobić rogaliki

Rogaliki cynamonowe składniki, przepis, przygotowanie

Rogaliki cynamonowe składniki, przepis, przygotowanie

Rogaliki cynamonowe Rogaliki cynamonowe

Składniki do przygotowania potrawy Rogaliki cynamonowe

5 żółtek,

8 dag drożdży,

1 szklanka mleka,

1 szklanka i 2 łyżki cukru,

1/2 kostki margaryny,

1/3 szklanki oleju,

3 szklanki mąki,

opakowanie mielonego cynamonu,

cukier puder do posypania

 

Rogaliki cynamonowe składniki, przepis, przygotowanie zdjęcie

 

 

zdjęcie wypieku: Rogaliki cynamonowe składniki, przepis, przygotowanie

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie wypieku Rogaliki cynamonowe - składniki, przepis, przygotowanie

Żółtka i drożdże rozgnieć widelcem. Mleko i szklankę cukru podgrzej w rondelku.

W drugim większym rondlu rozpuść margarynę, połącz z olejem wymieszaj, ostudź.

Do misy przesiej mąkę.

Do tłuszczu dodaj mleko i rozgniecione drożdże z żółtkami, wymieszaj, wlej do misy z mąką i dokładnie wyrób.

Odstaw ciasto rogaliki cynamonowe na 20 minut w ciepłe miejsce. Cynamon i 2 łyżki cukru wymieszaj w miseczce, odstaw.

Ciasto na Rogaliki cynamonowe wyłóż na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiaj i podsypuj mąką do momentu, aż ciasto będzie nadawało się do wałkowania. Uformuj je w kształcie bagietki. Podziel nożem na kilka części.

Każdą porcję ciasta rozwałkuj w kształcie koła, przetnij koło na osiem części - trójkątów. Całą powierzchnię trójkątów delikatnie posyp cynamonem wymieszanym z cukrem. Zaczynając od szerszej części trójkąta zwiń go w rogalik. Tak samo zrób z pozostałym ciastem.

Rogaliki cynamonowe ułóż na uprzednio wysmarowanej tłuszczem blaszce i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut i piecz w temperaturze 180 stopni.

Rogaliki cynamonowe Rogaliki cynamonowe

 

Po wyjęciu jeszcze gorące Rogaliki cynamonowe posyp cukrem pudrem.

Rogaliki cynamonowe Rogaliki cynamonowe

 

Zobacz w menu podobne przepisy kulinarne do:Rogaliki cynamonowe składniki, przepis, przygotowanie

Polski

Języki