Sernikowy torcik

Sernikowy torcik

Sernikowy torcik Sernikowy torcik zdjęcie

Składniki

1/2 kg mielonego twarogu, 50 dag brzoskwiń, 2 tabliczki czekolady, 3/4 kostki masła, 20 dag płatków kukurydzianych, 25 dag kremówki, 3/4 szklanki cukru, 1 torebka cukru waniliowego, sok i skórka otarta z cytryny, 1 kieliszek likieru pomarańczowego, 3 łyżeczki żelatyny, 2 opakowania galaretki truskawkowej

Przygotowanie

Czekoladę pokrusz i rozpuść razem z masłem i 1 łyżką wody w rondelku. Dokładnie wymieszaj z płatkami. Masą wyłóż średniej wielkości tortownicę. Wstaw do lodówki. Twaróg utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką i sokiem z cytryny. Do namoczonej, rozpuszczonej żelatyny dodaj kilka łyżek masy serowej, połącz z resztą sera. Schłodzoną kremówkę ubij z łyżeczką cukru. (Część zostaw do dekoracji.) Szybko dodaj do masy serowej razem z likierem pomarańczowym, dokładnie wymieszaj. Wyjmij tortownicę z lodówki, na spód nałóż 3/4 cząstek obranych ze skórki i bez pestek brzoskwiń, następnie wyłóż masę serową. Zalej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 24 godziny.

Sernikowy torcik Sernikowy torcik zdjęcie

Przed podaniem możesz udekorować bitą śmietaną i brzoskwiniami.

Sernikowy torcik Sernikowy torcik zdjęcie
Polski

Wigilia Boże Narodzeni składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

Przygotowanie smakołyków Wigilia Boże Narodzeni przepisy na świąteczne potrawy

Wigilia Boże Narodzeni tradycyjne obyczaje świąteczne

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Języki