Sernik wiedeński składniki przepis przygotowanie smacznego sernika

 

Sernik wiedeński składniki przepis przygotowanie smacznego sernika

Sernik wiedeński Sernik wiedeński zdjęcie

Składniki do przygotowania ciasta Sernik wiedeński

1 kg tłustego,

świeżego białego sera,

10 jajek,

30 dag masła lub margaryny,

40 dag cukru pudru,

opakowanie cukru waniliowego,

2 łyżki masła,

2 łyżki tartej bułki,

szczypta soli,

2 łyżki rodzynek,

2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

Sernik wiedeński

 

 

zdjęcie ciasta: Sernik wiedeński składniki przepis przygotowanie smacznego sernika

 

 

 

 

 

Przygotowanie ciasta Sernik wiedeński

Tortownicę wysmaruj masłem i obficie obsyp bułką tartą. Ser dwa razy przekręć przez maszynkę. Masło utrzyj na pulchną masę i dodawaj stale ucierając żółtka, przesiany cukier puder, cukier waniliowy i ser. Z białek ubij sztywną pianę. Połowę piany wyłóż na masę serową i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj drugą połowę piany, sól oraz opłukane rodzynki i drobno posiekaną skórkę pomarańczową. Masę delikatnie wymieszaj, włóż do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Gdyby wierzch sernika zbyt mocno się rumienił należy przykryć go pergaminem.

Sernik wiedeński Sernik wiedeński zdjęcie

Po upieczeniu delikatnie wyjmij, ostudź i polukruj.

Sernik wiedeński Sernik wiedeński zdjęcie

Zobacz podobne przepisy kulinarne do: Sernik wiedeński składniki przepis przygotowanie smacznego sernika

 

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a