Chruściane paluszki na karnawał - składniki, przepis, przygotowanie

Wielkanoc post składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Chruściane paluszki na karnawał - składniki, przepis, przygotowanie

Składniki smażonych smakołyków: Chruściane paluszki na karnawał

1 szklanka mąki,

4 jajka,

łyżeczka soku z cytryny,

cukier waniliowy,

mleko,

szczypta soli,

szklanka oleju do smażenia,

cukier puder

Chruściane paluszki na karnawał - składniki, przepis, przygotowanie

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie smażonych smakołyków: Chruściane paluszki na karnawał - składniki, przepis, przygotowanie

 

{C}

Przygotowanie smażonych smakołyków: Chruściane paluszki na karnawał

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Z mąki, żółtek, cukru waniliowego i mleka rozrób ciasto jak na donaty (gęściejsze niż na naleśniki). Dodaj ubitą pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem.

Rozgrzej w rondlu olej i cienkim strumykiem lej do niego ciasto przez lejek, poruszając nim w linii prostej. Otrzymamy wówczas paluszki. Smaż z obydwu stron na złoty kolor. Zarumienione smażone smakołyki: Chruściane paluszki - wykładaj na ręcznik papierowy, a gdy obsiąkną z tłuszczu, przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem.

Smażone smakołyki: Chruściane paluszki na karnawał

 

Zobacz w menu podobne przepisy do: Chruściane paluszki na karnawał - składniki, przepis, przygotowanie