Chruściane róże karnawałowe

Chruściane róże karnawałowe Chruściane róże karnawałowe zdjęcie

Składniki do przygotowania potrawy Chruściane róże karnawałowe

1,5 szklanki mąki pszennej,

1 jajko,

2 żółtka,

2 łyżeczki cukru,

2 łyżki spirytusu lub octu,

1 łyżka śmietany,

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,

tłuszcz do smażenia,

cukier puder do posypania,

łyżka dżemu truskawkowego

Chruściane róże

 

 

 

 

 

 

 

 

 zdjęcie potrawy: Chruściane róże karnawałowe

 

Przygotowanie przysmaku karnawałowego: Chruściane róże karnawałowe

Z przesianej mąki, proszku do pieczenia, jajka, żółtek, cukru, spirytusu i śmietany dokładnie wyrób ciasto (jeśli jest za rzadkie trzeba dodać mąki). Odstaw na 30 min aby wypoczęło. Następnie rozwałkuj na cienkie placki. Wykrawaj z nich krążki o trzech różnych średnicach, np. 5 cm, 4 cm, 3 cm. Każdy krążek natnij na obwodzie w pięciu równych odstępach. Środek największego i średniego krążka posmaruj białkiem, a następnie nałóż wszystkie trzy na siebie (od największego do najmniejszego) i lekko dociśnij pośrodku palcem.

Chruściane róże karnawałowe Chruściane róże karnawałowe zdjęcie

 

Róże włóż na rozgrzany tłuszcz w głębokiej patelni płatkami do dołu. Zarumień na jasnozłoty kolor, wyjmij Chruściane róże karnawałowe na papierowy ręcznik i odsącz z tłuszczu. Posyp Chruściane róże karnawałowe cukrem pudrem, a na środek nałóż odrobinę dżemu.

Chruściane róże karnawałowe Chruściane róże karnawałowe zdjęcie

 

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a