Chruściane słoneczka - karnawałowe, tradycyjne ciastka z dżemem

Chruściane słoneczka Chruściane słoneczka zdjęcie

Składniki do przygotowania wypieków: Chruściane słoneczka - karnawałowe, tradycyjne ciastka z dżemem

1,5 szklanki mąki pszennej,

2 żółtka,

1 jajko,

2 łyżki śmietany,

łyżka cukru pudru,

kieliszek spirytusu,

3/4 litra oleju do smażenia,

2 łyżki dżemu truskawkowego

Chruściane  
				słoneczka

 

 

 

 

 

 

 

 zdjęcie potrawy: Chruściane słoneczka - karnawałowe ciastka z dżemem 

 

Przygotowanie potrawy tradycyjnej Chruściane słoneczka - karnawałowe ciastka z dżemem

Mąkę i cukier puder przesiej przez sito na stolnicę. Na środku zrób wgłębienie. Wbij żółtka, jajko, wlej śmietanę i spirytus. Zagnieć na jednolitą masę. Ciasto odstaw na 20 minut, aby wypoczęło. Następnie podziel na 2 porcje i rozwałkuj na cienkie placki. Szklanką wytnij koła, nożem lub radełkiem paski 1x3 cm. Do brzegów koła przylep po 5-6 pasków w równych odstępach od siebie tak aby utworzyć słoneczko z promyczkami.

Ostrożnie wkładaj na rozgrzany olej i zarumień z obudwu stron. Wykładaj Chruściane słoneczka - karnawałowe, tradycyjne ciastka z dżemem - na papierowy ręcznik, aby odsączyły się z tłuszczu.

Chruściane słoneczka Chruściane słoneczka zdjęcie

 

Następnie przełóż słoneczka na talerz, z dżemu zrób oczka i usta. Tak podanym przysmakiem sprawisz dużo radości swoim dzieciom.

Chruściane słoneczka Chruściane słoneczka zdjęcie

 

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a