Faworki Aguni - karnawałowe ciasteczka

Faworki Aguni Faworki Aguni zdjęcie

Składniki do przygotowania potrawy Faworki Aguni - karnawałowe ciasteczka

1,5 szklanki mąki,

2 żółtka,

1 jajko,

2 łyżki gęstej śmietany,

kieliszek spirytusu,

1/2 litra oleju do smażenia,

cukier puder,

2 opakowania cukru waniliowego

Faworki Aguni

 

 

 

 

 

 

 zdjęcie potrawy: Faworki Aguni - karnawałowe ciasteczka

 

 

Przygotowanie ciasteczek smażonych: Faworki Aguni - karnawałowe ciasteczka

Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Wbij żółtka, jajko, dodaj śmietanę, 1 opakowanie cukru waniliowego i spirytus. Wyrób na jednolitą masę, a potem bij ciasto wałkiem tak długo, aż wytworzą się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstaw na 1 godzinę, aby wypoczęło. Następnie podziel na 2 porcje i rozwałkuj na cieniutkie placuszki. Pokrój je nożem na paski szerokości 3 cm i długości 10 cm. W środku każdego paska zrób wzdłuż nacięcie. Przewlecz jeden koniec każdego kawałka przez środkowe nacięcie.

Faworki Aguni Faworki Aguni zdjęcie

 

Rozgrzej w rondlu olej i smaż z obydwu stron po kilka faworków. Zarumienione Faworki Aguni - karnawałowe ciasteczka - wykładaj na ręcznik papierowy, a gdy obsiąkną z tłuszczu, przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Faworki Aguni Faworki Aguni zdjęcie

 

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a