Faworki z rumem karnawałowe wypieki

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

Faworki z rumem karnawałowe wypieki

Składniki do przygotowania potrawy Faworki z rumem - karnawałowe wypieki

2 szklanki mąki,

6 żółtek,

2 jajka,

2 łyżki masła,

1/4 szklanki gęstej śmietany,

kieliszek rumu,

1/2 litra oleju do smażenia,

cukier puder,

cukier waniliowy

 

 

Faworki z rumem karnawałowe wypieki

 

 

zdjęcie: Faworki z rumem karnawałowe wypieki

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie potrawy Faworki z rumem według przepisu poswojsku

Mąkę przesiej przez sito na stolnicę, posiekaj z masłem, dodaj śmietanę, jajka, żółtka, i na koniec rum. Solidnie wyrób na jednolitą masę. Ciasto odstaw na 30 minut. Następnie rozwałkuj cienko. Pokrój nożem na paski szerokości 3 cm i długości 10 cm. W środku każdego paska zrób wzdłuż nacięcie. Przewlecz jeden koniec każdego kawałka przez środkowe nacięcie.

Rozgrzej w rondlu olej i smaż z obydwu stron po kilka faworków.

Zarumienione Faworki z rumem wykładaj na ręcznik papierowy, a gdy obsiąkną z tłuszczu, przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Zobacz podobne artykuły do: Faworki z rumem karnawałowe wypieki