Liście paproci

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

 

Składniki do przygotowania ciastek Liście paproci wielkanocne

2 szklanki mąki,

4 żółtka,

4 łyżki śmietany,

kieliszek spirytusu,

1/2 kg smalcu do smażenia,

cukier puder,

cukier waniliowy

Liście paproci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie wypieków Liście paproci na Wielkanoc

Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Na środku zrób wgłębienie. Wbij żółtka, wlej śmietanę i spirytus. Wyrób na jednolitą masę tak, aby po przekrojeniu widać było pęcherzyki powietrza. Ciasto odstaw na 1 godzinę, aby wypoczęło. Następnie podziel na 3 porcje i rozwałkuj na cieniutkie placuszki. Pokrój je nożem na paski szerokości 4 cm i długości 12 cm. Paski natnij w kilku miejscach po dłuższych brzegach.

Rozgrzej w rondlu smalec i smaż z obydwu stron po kilka liści. Wykładaj Liście paproci na ręcznik papierowy, a gdy obsiąkną z tłuszczu, przełóż na talerz i obsyp cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Ze względu na swój kształt Liście paproci idealnie nadają się na stół wielkanocny.