Oponki cynamonowe

Wielkanoc post składniki przepisy przygotowanie potraw wypieki ciasta ciasteczka wypieki baby mazurki

portal kulinarny utrzymywany jest z reklam

więc bądź wyrozumiały/a

 

Składniki do przygotowania potrawy Oponki cynamonowe

1 i 1/4 kostki miękkiego masła,

1/3 szklanki cukru pudru,

opakowanie cukru waniliowego,

1/2 opakowania budyniu waniliowego,

1 jajko,

2 łyżki kwaśnej śmietany,

1,5 szklanki mąki,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

tłuszcz do smażenia

3 łyżki cukru

1/2 łyżeczki cynamonu do dekoracji

Oponki cynamonowe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie - przepis - Oponki cynamonowe

Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym na puszystą masę. Do masy dodawaj kolejno jajka i śmietanę. Mąkę przesiej przez sito z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy maślanej, cały czas energicznie mieszając. Powstałe w ten sposób ciasto mocno ugniataj przez chwilę ręką. Następnie wyłóż je na stolnicę, uprzednio posypaną mąką. Rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Wykrawaj szklanką krążki, a w tych krążkach małe kółeczka za pomocą kieliszka. Otrzymasz ciasteczka w kształcie oponek.

Rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni i smaż oponki po obu stronach na złotobrązowy kolor. Usmażone odkładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na talerzu wymieszaj cukier z cynamonem i obtocz Oponki cynamonowe.