Tort przepis składniki przygotowanie - jak zrobić torta

Tort waniliowo-cytrynowy na święta przepis składniki przygotowanie

Tort waniliowo-cytrynowy na święta przepis składniki przygotowanie

Tort waniliowo-cytrynowy Tort waniliowo-cytrynowy zdjęcie

Składniki do przygotowania ciasta Tort waniliowo-cytrynowy na święta

Ciasto: 1 szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego, 6 jajek, 1 i 1/4 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia

Krem: 2 kostki miękkiego masła, szklanka cukru, 3 jajka, 2 opakowania cukru waniliowego, sok z jednej cytryny;

Do nasączenia: kieliszek czystej wódki i łyżka cukru;

Do dekoracji gotowe różyczki i listki z płatka waflowego

 

Zdjęcie ciasta: Tort waniliowo-cytrynowy na święta przepis składniki przygotowanie Tort waniliowo-cytrynowy na święta przepis składniki przygotowanie

 

Przygotowanie ciasta Tort waniliowo-cytrynowy na święta

Jajka na torta waniliowo-cytrynowego umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij wraz z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę, dodaj żółtka i dalej ubijając dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wylej do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.

Ciasto - Tort waniliowo-cytrynowego na święta - należy piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Gdy Tort waniliowo-cytrynowy na święta - ostygnie, przekrój na 3 krążki. Do nasączenia ciasta Tort waniliowo-cytrynowego - przygotuj 1/2 szklanki przegotowanej ciepłej wody, kieliszek wódki, łyżeczkę cukru, wszystko połącz i wymieszaj, ostudź.

Na krem do torta Tort waniliowo-cytrynowego na święta:

wbij jajka do misy i ubijaj na parze, aż masa będzie gęsta, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Masło utrzyj w makutrze i dodawaj do niego po łyżce masy jajecznej. Ucieraj do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę i uzyskasz krem waniliowy. Odłóż połowę kremu do osobnej miseczki, do pozostałej części dodaj sok z cytryny i wyrób na jednolity krem.

Krążek ciasta Tort waniliowo-cytrynowego nasącz przygotowanym ponczem, przełóż kremem waniliowym, nałóż drugi krążek torta, nasącz i posmaruj kremem cytrynowym, nałóż trzeci krążek torta - wierzch tortu - nasącz i posmaruj kremem waniliowym, boki kremem cytrynowym.

Tort waniliowo-cytrynowy Tort waniliowo-cytrynowy zdjęcie

Udekoruj Tort waniliowo-cytrynowy na święta pozostałym kremem i gotowymi różami z wafla.

Tort waniliowo-cytrynowy Tort waniliowo-cytrynowy zdjęcie

Zobacz w menu przepisy na podobne ciasta do: Tort waniliowo-cytrynowy na święta przepis składniki przygotowanie

Kategoria:

Polski

Języki